despre sinuzita - cauze - simptome - profilaxie - tratament - naturist

SINUZITA


CAUZE - SIMPTOME - TRATAMENT - REMEDII NATURISTE - PROFILAXIE
 

Metode de tratament

Tratamentul sinuzitelor nu este simplu, deoarece necesita o terapie complexa, care sa restabileasca normalizarea functionala a foselor nazale si a orificiilor sinusurilor, care sa fie desfundate, conditii obligatorii de vindecare.

Medicamentele trebuie utilizate pentru a trata sinuzitele, in special cand cauza este infectia bacteriana. Tratamentul medicamentos se instituie pe perioade diferite: poate fi mai scurt, de 3 zile sau mai lung, pentru cateva saptamani sau mai mult. Medicamentele folosite cel mai des pentru a trata sinuzita cuprind o combinatie de:

- antibiotice – ca de exemplu amoxicilina, care vor distruge bacteria

- decongestionante – ca si pseudoefedrina hidroclorida, care diminueaza inflamatia membranei mucoase nazale

- analgetice – ca si aspirina, acetaminophen sau ibuprofen, pentru a combate durerea

- corticosteroizii – ca si dipropionatul de beclometazona sau prednisonul, care reduc inflamatia la nivelul foselor nazale; aceste medicamente pot fi folosite si sub forma de spray nazal inhalant

- mucoliticele, ca de exemplu guaifenesinul, care dilueaza mucusul.

Antibioticele administrate pe cale inhalatorie reprezinta o alternativa noua de tratament pentru sinuzita. Studiile au evidentiat ca, deoarece antibioticele inhalate vin in contact direct cu membrana mucoasa, acestea pot fi mai eficiente in cazul esuarii altor forme de tratament.

Majoritatea persoanelor se recupereaza complet, cand trateaza cu antibiotice sinuzita acuta care este cauzata de infecttia bacteriana. Tratamentul antibiotic se administreaza in mod normal timp de 5-10 zile. Cand este prescris un tratament antibiotic, trebuie sa se administreze in intregime, chiar daca pacientul se simte mai bine. Este importanta intotdeauna administrarea antibioticului conform indicatiilor medicului, altfel infectia poate sa nu dispara complet.

Tratamentul medicamentos este folositor daca e rational-stiintific, excesul de antibiotice conducand altfel la selectarea unor microbi rezistenti, ce dau infectii de nestapanit.

În cazul sinuzitelor cronice, terapia cu antibiotice necesita o durata de 3-4 saptamani de tratament. Poate fi necesara incercarea mai multor antibiotice. Poate fi folosit in timpul tratamentului si un spray nazal pe baza de corticosteroizi, pentru a diminua inflamatia si tumefactia membranei mucoase.

Sinuzitele fungice, care sunt relatate pentru numeroase cazuri de sinuzite cronice, nu raspund la tratamentul cu antibiotice. De aceea este necesar un tratament antifungic, cu corticosteroizi si tratament chirurgical.

 

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical este folosit numai cand tratamentul medicamentos a esuat in controlul sinuzitei. Cand diferite complicatii neobisnuite se dezvolta, ca de exemplu cand infectia se raspandeste la os sau spre interior, la creier, interventia chirurgicala este necesara aditional tratamentului cu antibiotice.

Scopul tratamentului chirurgical este de a imbunatati drenajul sinusurilor, de obicei prin indepartarea obstructiei si drenarea mucusului. Se indeparteaza:

- tesutul infectat, tumefiat sau lezat

- osul, pentru a crea o deschidere mai larga pentru drenajul mucusului din sinusuri

- tumorile (polipii) din interiorul nasului sau sinusurilor

- corpul strain care blocheaza pasajul nazal sau sinusal; aceasta situatie este mai frecventa la copii.

Tratamentul chirurgical ar trebui sa ajute la drenarea corespunzatoare a sinusurilor blocate si infectate. Totusi, tratamentul chirurgical nu elimina intotdeauna complet sinuzita. Pana la 20% din pacienti necesita o a doua interventie.

Interventia chirurgicala este mult mai eficienta cand este folosita impreuna cu tratamentul medicamentos si cel din ambulatoriu, pentru a preveni alte episoade de sinuzita pe viitor. O a doua interventie chirurgicala si alte viitoare sinuzite pot fi evitate daca antibioticele sunt administrate pentru a preveni infectia.

Procedee chirurgicale folosite frecvent

Interventia chirurgicala endoscopica – este preferata procedeelor chirurgicale clasice, pentru majoritatea cazurilor care au nevoie de tratament chirurgical. Este mai putin invaziva, mai ieftina si prezinta o rata mai redusa de complicatii.

Procedura endoscopica poate fi realizata pentru a indeparta mici bucati de os sau alte produse patologice care obstrueaza deschiderea sinusurilor sau pentru extirparea tumorilor (polipilor) membranei mucoase. In mod normal, un tub mic numit endoscop, este inserat prin fosele nazale pentru ca medicul sa vizualizeze si sa indeparteze produsele care blocheaza sinusurile. In anumite cazuri, laser-ul poate fi folosit pentru a cauteriza tesuturile care obstrueaza deschiderea sinusurilor.

Procedeele chirurgicale clasice – pot fi efectuate in cazul complicatiilor sinuzitelor, ca de exemplu cand se formeaza puroi in cavitatea sinusala sau se dezvolta osteomielita. In cazul procedeelor chirurgicale clasice, o fereastra (deschidere) este realizata direct in cavitatea sinusala, prin intermediul cavitatii bucale sau prin piele dinspre exterior.

De retinut!

Exista cateva indicatii clare de tratament chirurgical si foarte putine persoane il solicita. Decizia de a recurge la tratamentul chirurgical depinde de succesul tratamentului anterior. Situatii care pot necesita tratament chirurgical includ:

- esecul tratamentului de a imbunatatii simptomele, dupa ce au fost incercate mai mult de doua antibiotice timp de 4-6 saptamani (sau 2-3 luni in cazul copiilor)

- persistenta simptomelor datorate membranei mucoase dense, tumorilor (polipilor nazali) care se dezvolta in interiorul nasului sau a altor afectiuni care cauzeaza obstructia

- o scanare CT care evidentiaza sinuzita cronica sau blocarea deschiderii caii de drenaj a sinusurilor

- o sinuzita cauzata de fungi

- dezvoltarea unei complicatii grave a sinuzitei.

Aceste complicatii sunt neobisnuite, dar de obicei implicate in raspandirea infectiei dincolo de sinusuri. Oasele faciale se pot infecta (osteomielita), sau membrana ce captuseste creierul poate dezvolta infectia (meningita). De asemenea, infectia se poate raspandi in afara sinusurilor si determina aparitia de colectii purulente (abcese) la nivelul orbitei, creierului, oaselor fetei sau tesuturilor moi ale fetei.

Extinderea obstructiei si alte afectiuni prezente, determina cat de extensiva sa fie interventia chirurgicala. Procedeele chirurgicale pot fi limitate la indepartarea tesutului infectat sau a tumoretelor (polipi) din interiorul cavitatii nazale. Chirurgia extensiva consta in indepartarea unei bucati mici de os, pentru a crea o deschidere larga care ajuta la drenarea sinusului.

Interventiile chirurgicale la nivelul sinusurilor sunt intotdeauna realizate de catre un medic specialist O.R.L.